Renesans tradycyjnych piekarni
Pieczywo jest stawiany wśród głównych elementów naszej diety. Spożywamy go naprawdę dużo, zatem najlepiej, jeśli będzie on najwyższej jakości. Nic zatem zaskakującego, że pieczone przemysłowo wypieki tracą ostatnimi czasy klientów – bywają niezbyt dobre, a po kilku dniach są już niezdatne do zjedzenia. Na naszym rynku ostatnio coraz częściej spotkać można natomiast chleby wypiekane tradycyjnymi sposobami oraz pozbawione chemicznych dodatków poprawiających ich właściwości. Czemu dobrze je kupować? W jaki sposób one są produkowane? Jak funkcjonuje tradycyjna piekarnia?
Tradycyjna piekarnia – jakie pieczywo w niej nabędziemy?
Jak łatwo się domyśleć, tradycyjna piekarnia w większych miejscowościach (na przykład w Krakowie) swoją ofertę opiera na rzemieślniczych chlebach. Zwykle są produkowane na zakwasie, jednak łatwo znaleźć również pieczywo drożdżowe. Poza tym klienci tradycyjnych piekarni chętnie wybierają chleby, które w ostatnich latach zniknęły z rynku – między innymi obwarzanki. Tradycyjne chleby zawierają często też najróżniejsze nasiona i rodzynki.
Wypieki z tradycyjnej piekarni – czemu się opłaca?
Powodem popularności rzemieślniczego chleba jest przede wszystkim jego aromat – pod tym względem plasuje się dużo wyżej niż pieczywo przemysłowe. Atutem takiego pieczywa okazuje się także jego różnorodność – wśród setek odmian wszyscy klienci kupią wyroby dostosowane do swoich potrzeb. Nie można zapomnieć również tego, iż produkty, które oferuje rzemieślnicza piekarnia okazują się znacznie zdrowsze, ponieważ nie dostarczają szkodliwych dla naszego organizmu syntetycznych dodatków.
Lokalizacja firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]