
Wyjątkowe obwarzanki krakowskie
Chcesz nabyć obwarzanki krakowskie? Powinieneś odwiedzić tę stronę
Posiadają niepowtarzalny aromat, prezentują się bardzo ciekawie, a nabyć je możemy tylko w jednym mieście na świecie. O czym mowa? Rzecz jasna chodzi o obwarzanki krakowskie, które bezapelacyjnie są wizytówką dawnej stolicy naszego państwa i najważniejszą tradycją tutejszych piekarzy. Dlaczego szczycą się tak dużym zainteresowaniem? W jaki sposób produkuje się obwarzanki krakowskie? Dlaczego turyści przyjeżdżający do stolicy Małopolski w pierwszej kolejności zamierzają spróbować właśnie tego specjału?
Obwarzanki krakowskie – o historii kilka słów
Tradycja wytwarzania obwarzanków krakowskich zaczęła się w połowie trzynastego stulecia. W kronikach pierwszy raz pojawiły się wiek później, gdy zauważono, że przepadała za nimi sama królowa Jadwiga – małżonka Władysława Jagiełły. Z początku spożywano je tylko w czasie Wielkiego Postu, ale później jadano je także w innych sezonach. W XV wieku król Jan Olbracht wydał przywilej, według którego mogli produkować je tylko krakowscy rzemieślnicy. Taką samą rzecz zrobiła 5 stuleci potem UE, wpisując je na listę wyrobów tradycyjnych.
Obwarzanki krakowskie – technika produkcji
Obwarzanki posiadają formę okręgu z wyraźną plecioną powierzchnią i wielkość w granicach 15 cm. Obwarzanki krakowskie od lat produkowane są w myśl identycznego przepisu. Ich określenie i unikalny aromat są wynikiem obwarzania. Po wyjęciu z garnka obwarzanki krakowskie wzbogaca się przyprawami – na przykład sezamem lub serem – i piecze.
Lokalizacja firmy:
Piekarnia Pochopień
ul. Kochanowskiego 22
31-127 Kraków
Tel.: 12 633 75 02
E-mail:
[email protected]