
Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków
Chcesz zamówić sok z kapusty kiszonej? Odwiedź tę stronę.
Produkty fermentowane po okresie odsunięcia na dalszy plan ponownie powróciły na polskie stoły. Do kiszonych buraków i kapusty dołączają też nowe, przedtem mniej lubiane owoce oraz warzywa. Kiedy mówimy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie sposób pominąć również napojów takich jak kwas chlebowy, maślanka czy rozmaitego rodzaju zakwasy i soki z kwaszonych warzyw. Szczególnie te ostatnie zasługują na uwagę – pomagają prosto i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu substancje niezastąpione dla jego właściwego działania.
Sok z kapusty kiszonej i buraków – jakie składniki w nich odnajdziemy?
Sok z kiszonej kapusty to napój posiadający w składzie multum substancji wpływających korzystnie na nasze zdrowie. Najważniejszym elementem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które są odpowiedzialne za fermentację. Sok z kapusty, ogórków czy pozostałych kiszonek to również skarbnica witamin. Godne uwagi jest głównie duże stężenie kwasu askorbinowego, czyli witaminy C – zaledwie 150 ml tych soków zawiera jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek należy też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy K i E, a także duże nasycenie solami mineralnymi.
Sok z kapusty kiszonej – czemu warto go pić?
Sok z kiszonych buraków, ogórków i kapusty, ze względu na zawartość bakterii kwasu mlekowego korzystnie oddziałuje na nasz układ odpornościowy oraz pracę jelit. Na dodatek nagromadzenie witamin poprawia funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzą symptomy cukrzycy, depresji i szkorbutu, a także pomagają walczyć z przemęczeniem fizycznym i psychicznym. Po kwaszonki powinny ponadto sięgnąć ludzie zmagający się z chorobami układu pokarmowego, jak np. wrzody dwunastnicy lub niestrawność. Wzmagają one też apetyt i stanowią osłonę w czasie leczenia antybiotykami i wzmagają apetyt.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]