Ekologiczne przetwory – co znajdziesz na ich etykiecie

Jeśli chcesz kupić ekologiczną żywność, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl/pl/c/Zywnosc-ekologiczna/15.

Od dynamicznego rozkwitu przemysłu spożywczego, który rozpoczął się w XX wieku, artykuły jedzone przez nas każdego dnia zaczęto często wypełniać różnorodnymi substancjami przedłużającymi ich świeżość. Jednak razem z poszerzającą się świadomością odbiorców odnośnie tego, co spożywają i jakie może to wywoływać skutki dla ich zdrowia, ostatnimi czasy coraz chętniej poszukują oni towarów wykonanych z ekologicznej żywności.

Żywność eko – niska zawartość azotynów, azotanów i metali ciężkich

Żeby konkretny wyrób trafiający na półki sklepowe w Polsce mógł mienić się „eko”, musi sprostać kilku wymogom. Żywność ekologiczna i artykuły z niej wytwarzane muszą uzyskać stosowne certyfikaty nadawane przez wskazane do tego instytuty. Podstawową jednakże cechą spożywczych artykułów eko jest to, iż zastosowane do ich przyrządzenia owoce oraz warzywa kultywowano według najważniejszych obostrzeń rolnictwa ekologicznego. To znaczy, iż rolnicy nie wykorzystywali syntetycznych nawozów ani pestycydów mogących mieć negatywny oddziaływanie nie tylko na samopoczucie ludzi, ale które również szkodzą środowisku. Niektóre bowiem nawozy wywołują odkwaszenie gleby czy zatruwają wody powierzchniowe, a natryski pół chemicznymi pestycydami nierzadko skutkują śmiercią pożytecznych owadów. Natomiast ekologiczna uprawa sprawia, że owoce oraz warzywa cechują się wielokrotnie niższą zawartością metali ciężkich, azotynów oraz azotanów, a to oznacza, iż mniej tych niepożądanych związków dostanie się do ciała ich konsumentów.

Co musi znaleźć się na opakowaniu zdrowej żywności

Żywność ekologiczna jest poddawana nieprzerwanej kontroli na każdym etapie produkcji, w tym również podczas magazynowania oraz transportu. Co istotne, jeśli przetwór spełnia warunki, jego producent oprócz rutynowych informacji m.in. o dacie trwałości, temperaturze składowania, wadze netto, kraju produkcji składników oraz wartościach odżywczych, musi dodatkowo bezwzględnie podać numer ID jednostki certyfikującej ten produkt oraz umieścić logo produkcji ekologicznej UE, czyli białe gwiazdy, które układają się w kształt listka. Poszukując żywności eko warto więc czytać starannie etykiety produktów, a kupując je online w sklepie producenta sprawdzić, czy opublikował on na stronie sklepu informację o zdobytych certyfikatach.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]