Gotuj zdrowo – o soli himalajskiej i kłodawskiej niejodowanej

Dowiedz się więcej o soli himalajskiej na https://superbutelki.pl/pl/c/Sole/119.

Sól to składnik niezbędny do poprawnego funkcjonowania organizmu człowieka. Jakie właściwości ma niejodowana sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu powinno się wykorzystywać je w gastronomii?

Właściwości soli himalajskiej

Sól kuchenna to jeden z najważniejszych dodatków, który doskonale podbija smak jedzenia. Choć nieumiarkowane wykorzystanie soli ma niepożądane oddziaływanie na nasze samopoczucie, to jej rozsądne dawki (w granicach 6 gramów dziennie) są potrzebne dla poprawnego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Sól dostarcza wszak sód, to jest pierwiastek odpowiedzialny za utrzymanie optymalnego ciśnienia we krwi oraz gospodarkę wodną. Jednym ze zdrowych rodzajów soli jest sól himalajska czerpana ze pokładów mających prawie 250 mln lat. Składnik ten mieści w sobie masę wartościowych pierwiastków oraz minerałów, m.in. cynk, potas czy wapń, a zarazem nie posiada szkodliwych składników i zanieczyszczeń, takich jak metale ciężkie. Różowa sól himalajska bardzo dobrze podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w postaci drobnych, jak i grubszych kryształków.

Sól kłodawska niejodowana – źródło cynku, magnezu i wapnia

Sól kłodawska natomiast to artykuł o dużym stopniu czystości – zawiera ok. 97% chlorku sodu i stanowi świetny do tradycyjnych kiszonek. Jest niezastąpionym źródłem wapnia, potasu czy cynku, a więc składników koniecznych do utrzymania pełni zdrowia. Niejodowana sól kłodawska pochodzi z kopalni Kłodawa w województwie wielkopolskim. Nie wypłukuje się jej ze złoża, tym samym nie zatraca swoich cech i jest bez problemu wchłaniana przez organizm. Sól kłodawska jest powszechnie wykorzystywana nie tylko w przemyśle spożywczym, ale także sektorze chemicznym, przemysłowym oraz w kosmetyce, rolnictwie i lecznictwie.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]