Kiszonki – przetwory z warzyw znane na całym świecie

Potrzebujesz kiszonkek z warzyw? Zobacz tu.

Kiszone warzywa są tak silnie związane z polską kuchnią, że wydaje nam się, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, z rzadka wykorzystywany w innych krajach świata. Jednak kiszonki znane są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Południowej i Północnej oraz w Azji.

Kwaszone przetwory z warzyw słyną ze swoich własności prozdrowotnych

Historycy uznali, iż proces zabezpieczenia pokarmów przez ich przechowywanie w occie, w soli lub w solance, znany jest ludziom od przeszło czterech tysiącleci. Ta metoda najprawdopodobniej nie została opracowana w Europie, a w rejonie antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niskie pH zawiesiny, w której się je zanurza, powstrzymuje rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Paręset lat wstecz był to optymalny sposób, by zwiększyć okres przydatności do spożycia ryb, mięsa i warzyw nawet o kilka miesięcy. W rezultacie pojawił się zwyczaj preparowania m.in. kiszonek warzywnych z myślą o chłodnych miesiącach. Kwaszonki od początku swojego istnienia znane są z właściwości prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Cechują się one między innymi dużą zawartością witaminy C, stąd też marynarze statków, które zaopatrzone zostały w kwaszonki, sporadycznie chorowali na gnilca. Ciekawostką jest, iż po polsku kwaszone przetwory warzywne nazywa się potocznie “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… pasza objętościowa dla zwierząt np z kapusty czy rzepaku.

Smak kwaszonek z warzyw różni się w poszczególnych krajach świata

Najbardziej rozpowszechnionym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany praktycznie w większości zakątków świata, również w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten rodzaj przetworów warzywnych nie cieszy się szeroką popularnością. Tymczasem pickle są tam chyba niezmiernie lubianym składnikiem hot-dogów, sandwiczy i burgerów. W naszym kraju oprócz ogórka, równie popularne są kwaszone buraczki i kapusta, z których korzysta się do przyrządzania zup oraz surówek. Jednakże nie tylko te warzywa da się kisić. W różnych regionach świata kisi się m.in. brokuły, paprykę, a także owoce (przykładowo śliwki).

Solanka i ocet wpływają na smak oraz teksturę warzyw, nadając im kwasowość i chrupkość. Domowe kiszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą bądź ważnym dodatkiem do tysięcy przepisów regionalnych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonych przetworów może być inny w poszczególnych rejonach świata, ponieważ zależy on od dodawanych do zalewy dodatków, których używa się w procesie kwaszenia. Dlatego też ogórek wyprodukowany podług standardowej polskiej receptury, nie będzie smakował tak jak ten wyprodukowany np. w USA.

Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669 997 776
E-mail: [email protected]