Popularne polskie dania – kilka słów o żurku i barszczu białym
Ostatnio rzadko już spożywamy dwuposiłkowe obiady. Z powodu ciągłego pośpiechu, co generuje konieczność błyskawicznego najedzenia się, często rezygnujemy z zup, wybierając posiłki, które kiedyś podawane były zwykle jako to większe danie. Lecz typowo polskie zupy, jak np. barszcz biały i żurek, będą z nami jeszcze długo. Nawet jeżeli samemu przyrządzamy je już tylko okazjonalnie, to nieprzerwanie stanowią one stały punkt na karcie dań gospód oraz restauracji z rodzimą kuchnią, a także są obowiązkowo stawiane na stołach podczas świąt Wielkiej Nocy i Bożego Narodzenia.
Barszcz biały to nie żurek – Czy żurek i barszcz biały to jedna zupa?
Kiedy spyta się Słowianina o białą zupę przygotowywaną na mącznym zakwasie, to w okamgnieniu wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Mnóstwo osób wręcz nie widzi podstawowej różnicy między tymi potrawami, stosując te nazwy zamiennie. Tymczasem najczęściej barszcz biały przygotowuje się na zakwasie mąki pszennej, zaś żurek – z zakwasu na mące żytniej. Lecz to nie wszystko, co odróżnia te zupy, niemniej powinno się stanowczo zaznaczyć, że nie ma jednej niezmiennej receptury na żurek i drugiej na barszcz biały. Sztuka kulinarna jest bowiem sztuką, a każde danie odzwierciedla kunszt kucharza oraz jego osobiste preferencje. Co jednak da się wyróżnić to fakt, iż do barszczu białego z reguły wkłada się więcej grzybów oraz włoszczyzny. Barszcz zabiela się również najczęściej mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu z mąki można wykorzystać sok z ogórków kwaszonych czy z kapusty kwaszonej. Tymczasem z żurkiem zagadnienie jest bardziej złożone, bo w ramach tej rodziny zup wymienia się 3 typy:
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany dużą ilością majeranku, serwuje się go zazwyczaj z chlebem i jajkiem;
– kwaśny, gęsty żur przygotowywany zazwyczaj ze sporą ilością czosnku, opcjonalnie na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z ziemniakami;
– oraz zalewajkę – czyli “chudą” zupę, w której pokrojone w kostkę kartofle gotuje się na zakwasie chlebowym lub żytnim.
Bazę na barszcz biały lub żurek można kupić
Zrobienie zakwasu na wymienione powyżej zupy jest nieskomplikowane, aczkolwiek nie każdemu udaje się za pierwszym razem. W internecie znajduje się wiele instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi warto się posłużyć. Stosując jednak samodzielnie zrobiony zakwas należy zamierzać przyrządzanie zupy z odpowiednim wyprzedzeniem. Dlatego, jeśli ochota np. na żurek przyjdzie do was znienacka, polecamy sięgnąć po gotowy zakwas, który sprzedawany jest w wygodnych butelkach, wystarczających na zrobienie posiłku dla całej rodziny. W sklepach spożywczych, zarówno tych stacjonarnych, jak i online, bez problemu nabędziemy zakwasy z mąki pszennej czy żytniej, dzięki którym zrobimy sycący barszcz biały i żurek staropolski albo śląski.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]