
Soki z kiszonych warzyw to samo zdrowie
Potrzebujesz soków z kiszonych warzyw? Wejdź na https://artmankiszonki.pl/pl/c/Zakwasy-soki-warzywne/10.
Od wieków w rodzimej kuchni wykorzystuje się kwaszone warzywa. Ostatnio jednakże notorycznie wymienia się także ogromne właściwości prozdrowotne soków z kiszonych warzyw, w szczególności z kapusty i buraków. To wręcz tzw. superfood, który współcześnie często spotykany jest na półkach sklepowych w alejkach z przetworami.
Sok z kapusty kiszonej – właściwości oraz składniki odżywcze
Zapewne każdy z nas za młodych lat spożywał sok z kiszonej kapusty. Nasze babcie samodzielnie przyrządzały kiszoną kapustę według rodzinnych przepisów, a po wykorzystaniu kapusty często podawały swoim wnusiom szklaneczkę z sokiem, mówiąc, że napój jest niesłychanie zdrowy, chociaż bardzo kwaskowaty. I to jest prawda! Sok z kiszonej kapusty to świetne źródło witamin! Zawiera on bardzo duże ilości witaminy A, C, E oraz witamin z grupy B, a także rozmaite minerały, jak m.in. potas, cynk oraz żelazo. Wielu ludzi odczuwa trudności z przyzwyczajeniem się do cierpkiego smaku tego soku, lecz powinnyśmy sięgać po niego systematycznie, dlatego że usuwa toksyny z organizmu, działa on bakterio- i grzybobójczo, usuwa toksyny z organizmu, obniża poziom choresterolu oraz ma dobry wpływ na florę bakteryjną jelit, a więc może wspomagać proces odchudzania. W szczególności zaś pomaga uzupełnić brak witaminy C, dzięki czemu zwiększa odporność organizmu oraz zapobiega częstym przeziębieniom. Sok z kiszonej kapusty podaje się też osobom cierpiącym na anemię ze względu na zawarte w nim żelazo. Naturalnie, nawet z tak zdrowym sokiem nie warto przesadzać – zaleca się pić maksymalnie 250 mililitrów soku dziennie.
Sok z kwaszonych buraków jest tak samo prozdrowotny!
Kolejnym lubianym sokiem, który stosujemy od lat do gotowania i który spożywamy również jako zdrową przekąskę, jest sok z kiszonych buraków. W jego składzie znajduje się wiele witamin i ma własności przeciwzapalne, antyseptyczne oraz antyoksydacyjne. Sok ten wzmacnia ogólną odporność: podnosi koncentrację, redukuje poziom cholesterolu we krwi, a przy tym zapobiega zaparciom. Mimo że buraki wyróżniają się pokaźną zawartością cukru, to sok z kiszonego buraka nie ma wysokiego IG i mogą go spożywać osoby cierpiące na cukrzycę. Nie zaleca się jednakże jego konsumpcji przez osoby cierpiące na reumatyzm albo schorzenia nerek, a także kobietom w ciąży i karmiącym piersią.
Jeśli nie posiadasz wiedzy, żeby przygotować soki z kiszonek samodzielnie, możesz zakupić je w swoim markecie lub zamówić wprost na stronie producenta. Miej jednak na uwadze, iż takie soki należy składować w chłodzie.
Jeśli nie masz czasu, by przygotować sok z kiszonych warzyw samodzielnie, możesz kupić je w ulubionym sklepie bądź zamówić większą ilość bezpośrednio na stronie producenta. Pamiętaj jednak, że takie soki należy przechowywać w niskich temperaturach.
Lokalizacja firmy:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]